Een heerlijk broodje Pulled Chicken
Een broodje pulled chicken is een lekkere lunch, maar je kunt dit ook klaarmaken voor het avondeten. Meestal kom je dit gerecht tegen bij foodtrucks of food evenementen. Dit komt doordat dit niet een recept is waar mensen snel op komen om zelf te maken. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om een blog hierover te schrijven om te kunnen laten zien hoe gemakkelijk dit gemaakt kan worden.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
Er zijn meerdere variaties voor dit recept doordat je verschillende soorten kip (kipfilet of hele kip), brood (wit brood, bruin brood) en toevoegingen (sla, tomaat, komkommer, avocado) en sauzen (sweet chili, ketchup etc.) kunt gebruiken. Ik probeer zo vaak mogelijk te variëren door steeds verschillende combinaties toe te passen. Mijn favoriete combinatie tref je op de foto van dit blog.
Op basis van 6 mild gevulde broodjes van 100 gram kipfilet per stuk, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Brood (Wit of Bruin brood, het liefst vers speltbrood)
- 600 gram kipfilet
- 4 eetlepels donkere bruine suiker
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chili peper
- 1/2 theelepel grond gember
- 1/4 theelepel zout
Toevoegingen:
- Avocado
- Veldsla
- Rucola
- Tomaat
- Rode ui
- Gekookte ei
- BBQ saus
- Chili Saus
- Ketchup
Voor de kruiden van de kip worden bij andere pulled chicken recepten vaak barbecue saus geadviseerd. Echter lust ik geen barbecue saus dus hebben we voor dit recept gekozen! Etienne vindt pulled chicken zelf wel lekkerder met barbecue saus.
Daarnaast hebben we er in dit blog voor gekozen om de kip te bakken in de pan. Het is ook mogelijk om de kip van te voren te koken en daarna nog even bakken. Bovendien kun je de pulled chicken ook klaarmaken met behulp van een grill apparaat of bbq apparaat.
1. Kip bakken
Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met het bakken van de knip of de kruiden en groente klaarmaken. Zelf kies ik ervoor om met de kip te beginnen aangezien ik de groente snijd terwijl de kip lekker wordt doorbakken.
- Snij de kipfilet stukjes in het liefst zo plat mogelijke stukjes.
- Bak de kip aan beide kanten totdat de kip wit is aan beide kanten.
2. Pulled Chicken voorbereiden
De kip hoeft van binnen nog niet goed doorbakken te zijn voordat je begint aan de volgende stap. De kip bakt namelijk nog verder terwijl je de pulled chicken maakt.
- Trek met 2 vorken de stukjes kip in losse reepjes. Kijk goed naar de structuur van de kip zodat je ze makkelijker kunt plukken.
3. Kruiden maken & groente snijden
Terwijl de pulled chicken in de pan is zet ik het vuur wat lager en bereid ik de kruiden en groente voor in de tussentijd.
- Meng de volgende ingrediënten in een kommetje:
- 4 eetlepels donkere bruine suiker
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chili peper
- 1/2 theelepel grond gember
- 1/4 theelepel zout
- Meng alles goed door elkaar en gebruik eventueel een vijzel om alles fijn te stappen. Ik gebruik deze sowieso omdat we suikerklontjes gebruiken.
- Gooi de kruiden in de pan met pulled chicken en draai deze af en toe om terwijl je de groente gaat snijden.
- Snij de tomaat, avocado, uien etc.
4. Pulled Chicken klaarmaken en serveren
- Als de kruiden goed zijn ingetrokken (eventueel met 0,1 liter water) dan kun je deze een aantal keer draaien in de pan zodat de kruiden goed zijn verdeeld over alle kip.
- Als de kruiden goed zijn gemengd met het kip maak je nu je broodje klaar!
Wij hebben er in deze blog voor gekozen om een tosti pulled chicken te maken. Heel simpel door de broodjes in een grill apparaat te leggen, kaas erop, gesneden tomaat en natuurlijk de pulled chicken. Dit is een heerlijke combinatie!